16 Eylül 2013 Pazartesi

Sanat Nedir / Sanat TürLeri NeLerdir?



Sanatlar genel olarak iki büyük sınıfa ayrılır:
       1- Mekaniksanatlar; elle ve âletlerle yapılansanatlardır. Dokumacılık, duvarcılık, dülgercilik,  marangozluk, demircilik vb. Bumekanik sanatlara Türkçe’de genellikle “zanaat” kelimesi karşılık olarakkullanılır.
       2- Güzelsanatlar; estetik duygular uyandıran, güzellikle ilgili sanatlardır. Güzel sanatlar şu şekildegruplandırılmaktadır:
a)     Hacim sanatları; üç boyutlu sanat çalışmalarıdır. Heykel, seramik, anıtlar vb.
b)     Dil sanatları; edebiyat ve yazı türlerini kapsayan sanatlardır. Roman, hikâye, şiir, deneme, tiyatro metni,film senaryosu vb.
c)      Ses sanatları; müzik ve bütün türlerini kapsayan sanatlardır. Halk müzikleri, klâsik müzikler vb.
d)     Yüzey sanatları; tüm iki boyutlu sanatçalışmaları yani bir eni ve bir boyu olan kâğıt veya tuval üzerine, bir duvar ya da kumaş üzerine uygulanan sanatlardır. Resim ve türleri  (yağlı boya, sulu boya, baskı sanatları,afiş, grafik çizimler), duvar resmi, minyatür, karikatür, fotoğraf, batik,süsleme vb.
e)     Mekân sanatları; iç ya da dışmekânıiçine alan yada düzenleyen sanat dallarıdır. En başta mimari olmak üzere  (bahçe mimarisi, peyzaj mimarisi),  çevre düzenlemesi gibi mekâna ilişkin tümtasarım çalışmalarıdır.
f)      Hareket sanatları; insanın, bedeniyle anlatım gücükazandırdığı sanatlardır. Bale, dans türleri, halk dansları, pandomim vb.
g)     Dramatik sanatlar; insanın eyleme dönüşmüş ifadelerlekendini veya bir olayı, bir olguyu anlattığı sanatlardır. Tiyatro, opera,müzikal oyun, kukla gibi sahne sanatları, sinema,  gölge oyunu gibi türler bunaörnek olarak gösterilebilir.


Sanat:  En genel anlamıyla, yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur. Açık olan nokta ise sanatın insanlığın evrensel bir değeri olduğu, kısıtlı veya değişik şekillerde bile olsa her kültürde görüldüğüdür.


  • Sanat estetik kaygı ile yapılan her türlü faaliyettir.
  • Sanat duyguların en güzel bir şekilde ifade edilmesidir.
  • Sanat en genel anlamıyla, yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Sanat insanlığın evrensel bir değeridir, kısıtlı veya değişik şekillerde bile olsa her kültürde görülür.
  • Sanat sadece resim, heykel, senfoni demek değildir. Sanat, “Hayatı anlayan zekânın onu en ilgi çekici, en güzel biçimlere sokması demektir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Tolstoy,  "İnsanın  bir zamanlar yaşamış olduğu duyguyu kendinde canlandırdıktan sonra  aynı duyguyu başkalarının  da hissedebilmesi   için hareket, ses, çizgi, renk  veya kelimelerle belirlenen biçimlerle ifade etme ihtiyacından sanat ortaya çıkmıştır." der.




Başka bir bakış açısıyla güzeL sanatLar:


0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.