28 Kasım 2013 Perşembe

Doğru Türkçe Ve Özenli Kullanalım





Arkadaşlar, Türkçe polisliği yapmak gibi bir niyetim yok ama forumda ve diğer sitelerde her geçen gün daha fazla karşılaştığım yazım hataları bu konuyu açmama sebep oldu. Türkçe profesörü değilim ancak temel Türkçe kurallarını çok iyi bildiğimi söyleyebilirim.

Bazı kısaltmalar, kelime kaymaları mutlaka her dilde olur, ama ek almış bir kelimenin nasıl yazıldığını, "ki, de, mi" gibi eklerin ayrı mı bitişik mi yazılacağını, çok sık kullanılmasına rağmen bazı kelimelerin doğru yazılışını bilmemek ayıptan ziyade gaflettir. Burada örnek vermek istemiyorum, çünkü hemen her konuda bir veya daha fazla yazım hatasına rastlayabilirsiniz. Uzun süredir yabancı forumlarda da aktif üyeyim ve oralarda

insanların bir konu veya cevap yazarken nasıl özenli, düzgün ve dilbilgisi kurallarına uygun bir şekilde yazdıklarına şahit oluyorum.



Eğer bizler, teknolojinin ve internetin önde giden kişileri olarak Türkçemize sahip çıkmazsak, yayınladığımız yazıları, kurduğumuz siteleri ve oluşturduğumuz ürünleri güzel Türkçemizin kurallarına uygun hazırlamazsak yeni nesillere büyük zararlar vermiş olacağız. Günümüz dünyasında, dile bu kadar önem verilirken, bazı toplumların dillerini yaşatmak pahasına büyük gayretler gösterdiklerine şahit olurken bizim gibi kendi diline ihanet eden bir toplum daha olduğunu sanmıyorum.



Türkçe'yi katledenlere örnek : bnı nelıl indircez- Anlatmak istediği ; Bunu nasıl indiriceğiz.




Sonuç olarak bu konuda herkes ancak kendisinin denetleyicisi olabilir.

Kolay gelsin.












0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.