16 Temmuz 2013 Salı

WEB SİTESİ ARAÇLARI

WEB SİTESİ ARAÇLARI
        Web sitesi oluşturmanın temel kısımlarına bir önceki yazımızda değinmiştik. (okumadıysanız burdan buyrun) Şimdi sıra geldi oluşturduğunuz taslak üzerine sitenizi kurmaya, burada şu kararı vermelisiniz; web tasarımı için gerekli bütün bilgileri (HTML, PHP, ASP, CSS vb) öğrenip siteyi profesyonel şekilde hazırlayabilirsiniz ki bu sizin çok zamanınızı alacaktır veya ikinci bir yöntemle kısa zamanda, web tasarım bilgisine ihtiyaç duymadan hazır şablonlar ile sitenizi oluşturabilirsiniz. Bunun için  kullanacağınız sistemler joomla ve wordpress olacaktır.  Hangisini seçeceğiniz, kuracağınız sitesinin yapısına bağlı olarak değişecektir. Eğer bir topluluk, arkadaşlık ağı, üyelikli gruplar, üyelik gerektiren ve/veya üyelik sisteminin aktif rol aldığı platformlar, haber sitesi, forumlar, amazon.com,hepsiburada.com gibi alışveriş ağları, harici yazarların giriş kontrolüyle yazı ekleyebildiği sistemler gibi siteler oluşturmak istiyorsanız bu durumda Joomla ’ yı seçmelisiniz. Ancak, daha çok blog yazmaya yönelik, genelde yazı ve resim içerikli ve basit ve daha kullanışlı bir yapıya sahip bir site kurmak istiyorsanız bu durumda WordPress ’ i seçmelisiniz.
Joomla ve Wordpress'i karşılaştırırsak  seçiminiz daha kolay olacaktır
Kullanılabilirlik: Kullanılabilirlik iki açıdan ele alınabilir. Birincisi site yöneticisi açısından sistemin yönetilebilirliği, ikincisi ise siteyi ziyaretçi olarak kullanan kişilerin kullanabilirliği. Yönetici açısından baktığımızda WordsPress Joomla ’ dan daha kolay yönetilebilir ve değiştirilebilir bir yapıya sahiptir.
Geliştirme: Joommla için hemen hemen istediğiniz her özellikte bileşen, modül veya eklenti bulabilmeniz mümkün. Üstelik çoğu da ücretsizdir. WordPress ’ in ise daha yeni bir sistem olmasına rağmen oldukça hızlı bir şekilde geliştirme ortamı büyümektedir.
Optimizasyon: Her iki sistemi de arama motoru optimizasyonları ile olan ilişkisi yönünden ele aldığımızda WordPress ’ in Joomla ’ dan daha önde olduğunu söyleyebiliriz.
Tasarım: Joomla ’ nın tema geliştiricileri WordPress ’ e oranla çok daha fazladırBu sebeple Joomla siteler için istenen her türde tema yani görünüm bulunabilmektedir. WordPress bu konuda biraz daha zayıftır. Ancak son 1 – 2 yılda WordPress tema geliştiricilerinin sayısında oldukça fazla artış görülmüştür.
Sonuç olarak; ilk defa site kuruyorsanız  WordPress sizin için uygun olacaktır. Ama orta seviye bir bilgiye sahipseniz ve aynı zamanda orta düzey PHP web yazılım bilginiz varsa bu durumda Joomla sizin için daha iyi bir seçim olabilir.
Aşağıdaki videolardan wordpress ve joomla kurulumunu izleyebilirsiniz.

Wordpress Kurulumu




Joomla Kurulumu







0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.