18 Ağustos 2013 Pazar

Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?

Soru: Bademcikler alınmazsa, boğaz enfeksiyonu kalp ve böbreklere zarar vermez mi?
Hayır, tam tedavi edilen hastalık bu tür sorunlar yaratmaz. Ayrıca bademcikleri aldırmak, streptekok denilen mikrobu ortadan kaldırmaz. Eğer o mikrop çocukta varsa, vücutta etkisini gösterir. Mikrobun mutlaka bademciği etkilemesi gerekmez.

Soru: Bademcikler ne zaman cerrahi girişim gerektirir?
* Bir sene içinde 7 ve daha fazla tonsillit hastalığı görülmüşse,
* İki sene içinde senede en az 5 tonsillit atağı oluşmuşsa,
* Solunumu engelleyecek kadar büyük bademcikler oluşması ya da
* Peritonsiller apse oluşumu hallerinde bademcikler alınmalıdır.

* Çocuğun bademcikleri okula başladıktan sonra birkaç kez şiştiyse ve doktoru bademciklerin alınmasını öneriyorsa, ne yapılmalıdır? Sizce yarıyıl tatili iyi bir zaman mıdır, yoksa yaz tatili mi beklenmelidir?

Bademcik her şiştiğinde bu bir bademcik enfeksiyonu olarak değerlendirilmemelidir. Bademcik enfeksiyonlarının yılda 7 ve daha fazla olduğu durumlarda veya KBB uzmanlarının gerekli gördüğü durumlarda, bademcik ameliyatı yapılması kararı alınmaktadır. Ancak enfeksiyonun 7 kere tekrarlaması durumunda KBB uzmanı bu konuda karar verebilir. Daha az tekrarlanıyorsa, yazı beklemekte fayda var.

* Çocuğun bademcikleri lazerle mi alınmalı? Devlet hastanelerinde bu sistem yok. Klasik yöntem çocuğu riske sokar mı?
Bu gibi durumlarda çocuk doktorları hastalarını pediatrik kulak-burun-boğaza yönledirmelidir. Çocuk için en uygun ameliyat yönteminin ne olacağına KBB uzmanı ile doktoru karar vermelidir.

GENİZ ETİ SORUNU
* Çocukta geniz etine bağlı olarak tekrarlayan orta kulak iltihabı ve sinüzit varsa, yarıyıl tatili geniz etini aldırmak için doğru zaman mıdır?
Tekrarlayan orta kulak iltihabı ve sinüzit durumunda geniz etlerinin alınması gerekebilir. Bu durumda hastayı takip eden çocuk doktoru ile KBB doktorunun karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunmasında yarar vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.