8 Haziran 2014 Pazar

Aman Dikkat Online Alışverişler Can Yakiyor Neden Mİ

İnternet üzerinden alışveriş yapmak korkulacak bir şey değil. Online alışverişin inceliklerini bilmeniz yeterli.

Aman Dikkat Online Alışverişler Can Yakiyor Neden MİKalabalık, park yeri sorunu, yılışık satış danışmanları, aradığınız her şeyi aynı mağazada bulamama… Alışveriş problemleri elbette bunlarla sınırlı değil ama biz kısa keselim. Aslında tüm bu sorunları tarihe gömecek, koltuğunuzdan kalkmadan istediğiniz her şeyi alabilmenizi sağlayan bir yöntem var: alışveriş siteleri. Ülkemizde de hızla yaygınlaşan ve son derece kaliteli hizmet veren alışveriş siteleri sayesinde arkadaşımıza hediye seçebiliyor, tatil rezervasyonumuzu yaptırabiliyor, hatta pazar alışverişimizi bile internet üzerinden yapabiliyoruz.

Tabii online alışveriş yapmanın da bazı incelikleri var. Önünüze gelen her siteye kredi kartı bilgilerinizi teslim ederseniz umulmadık faturalarla karşılaşabilirsiniz. Öncelikle, sitenin gerçek bir firmaya ait olduğundan emin olmadan hiçbir işlem yapmamalısınız. Sitenin kendine ait bir alan adı var mı? Firmanın posta adresi ve müşteri hizmetlerinin telefon numarası belirtilmiş mi? Alışveriş yapacağınız site bedava bir web alanı üzerinden hizmet veriyorsa, bedava olarak alınmış bir e-posta adresi veya cep telefonu belirtilmişte o siteye temkinli yaklaşmanızda fayda var.

Alışverişin incelikleri

Ayrıca, kredi kartı gibi önemli bilgilerinizi girmeden önce güvenli bir sunucuya yönlendirilmiş olmalısınız. Güvenli sayfaların adresleri ‘http://’ yerine ‘https://’ ile başlar. Tarayıcınızın sağ alt köşesinde belirecek bir kilit simgesi sayesinde de güvenli bir sayfada olduğunuzu anlayabilirsiniz. Güvenli sayfalara girdiğiniz veriler şifrelenerek sunucuya gönderilir, böylece araya bir saldırgan sızsa bile bu verileri okuyamaz. Alışveriş siteleri çeşitli ödeme seçenekleri sunarlar. Kredi kartı, banka havalesi ve kapıda ödeme en çok kullanılan yöntemler olmakla birlikte, en çok ilk iki yöntem tercih edilir. Bazı siteler havaleyle yapılan ödemelere indirim uygulamakta ve belli kredi kartlarına taksitlendirme yapabilmektedir.

Kredi kartlarına taksit yapabilen bir sitenin büyük ihtimalle kendini kanıtlamış, güvenilir bir site olacağını hatırlatmalıyız. Tabii bu kural her site için geçerli olmayabilir.Kredi kartı bilgilerinizi girerken kart numarası ve son kullanma tarihinin yanı sıra kartınızın CVC2 kodu istenebilir. Bu kod, kartınızın arkasında yer alan üç basamaklı bir güvenlik kodudur. Kartınızda böyle bir kod yoksa o kartla alışveriş yapamazsınız. Öte yandan, bizim tavsiyemiz gerçek kredi kartınız yerine mümkünse ‘sanal kart’ kullanmanızdır. Sanal kartlarla ilgili bilgiyi bu sayfadaki kutuda bulabilirsiniz.

İnternetten alışveriş yapıyorsanız kredi kartı ekstrelerinizi dikkatle kontrol etmenizde fayda var. Herhangi bir hatayla karşılaşırsanız önce hatanın sahibi olan firmaya, sorunu çözemiyorsanız bankanıza başvurun. Size memnuniyetle yardımcı olacaklardır.

Sipariş numaranızı saklayın
İnternet üzerinden bir şey satın aldığınızda, siparişinizi takip edebilmeniz için size bir referans numarası verilir. Bu numara büyük ihtimalle e-posta adresinize gönderilir ve sitedeki hesap sayfanızda da saklanır. Ama her ihtimale karşı numarayı bir yere not almanız yararlı olacaktır. Siparişinizi büyük ihtimalle sorunsuz olarak alacaksınız ama herhangi bir sorunla karşılaşırsanız müşteri temsilcisine bu numarayı bildirmeniz gerekebilir.

Sanal kredi kartları
Türkiye’de hizmet veren pek çok banka, internetten ve telefonla güvenli alışveriş yapabilmeniz için ‘sanal kredi kartı’ hizmeti sunarlar. Bu hizmet büyük ihtimalle ücretsizdir ama sanal kart sahibi olmak için ek bir başvuru yapmanız gerekebilir. Bu konuyu bankanıza danışmanız gerekiyor. Sanal kartların en belirgin özelliği, gerçek kredi kartınıza bağlı olarak çalışmaları ama tamamen farklı bir numara, son kullanma tarihi ve güvenlik koduna sahip olmalarıdır. Bu kartların fiziksel bir kopyası yoktur, kart bilgileri size yazılı olarak verilir. Sanal kartın bakiyesi normal zamanlarda 0’dır. Yani siz bir limit belirleyene kadar o kartla alışveriş yapılamaz. Bu da kart bilgilerinizin çalınması veya fazla para çekilmesi riskini ortadan kaldırır. Sanal kartınızla alışveriş yapmak istediğinizde, online bankacılık sitenize girerek kartınız için yeni bir limit belirlemeniz, alışveriş tamamlandıktan sonra da limiti sıfırlamanız yeterlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.