8 Haziran 2014 Pazar

USB Bellek İle Bilgisayarinizi Güvenliğini Kolayca Alma Yöntemi

Bilgisayarınızı başıboş bırakmadan önce güvenliğinizi artırmayı unutmayın. Ücretsiz bir program ve bir USB bellekle Windows’u kilitleyebilirsiniz.

USB Bellek İle Bilgisayarinizi Güvenliğini Kolayca Alma YöntemiDiyelim ki bilgisayarın karşısında oturuyorsunuz. Tarayıcınızda düzinelerce sekme açık, bazı belgeler yazıyor ve güncellemeler yapıyorsunuz. Bu arada bir iki PDF okuyorsunuz. Tam bu sırada, canınız birdenbire kalkıp küçük bir gezinti yapmak istedi. Peki onca açık dosyayı ve çalışmalarınızı nasıl ortalıkta bırakacaksınız? Çalışmalarınızı meraklı gözlerden korumak için tüm uygulamaları ve makineyi kapatabilir, parola korumalı bir ekran koruyucu çalıştırabilir veya bilgisayarınızı yanınızda götürebilirsiniz. Bu seçeneklerden ilki hem çok zaman alır hem de sıkıcıdır, ikincisi kolayca alt edilebileceği için size pek güvenlik sağlamaz. Sonucu yolsa masaüstü bilgisayarda çalışmanız durumunda hiçbir şekilde uygulanabilir olmayacak. Bir dizüstü bilgisayarınız varsa da epey omuz ağrısı vereceği kesinlikle ortada.

Tak-çalıştır
http://www.montpellier-informatique.com/predator/en/ adresinden indirebileceğiniz Predator, bilgisayarı kapatmamanız gereken ama başıboş kalmasını da istemediğiniz durumlar için tasarlanmış. Türkçe desteği de olan program, herhangi bir USB belleği, bilgisayarınızı kilitlemeye ve açmaya yarayan bir anahtara çeviriyor. Ayrıca, hem sizi menüleri didik didik etmekten kurtarıyor hem de oturumu kapatmaya yarayan doğru kısayol tuş kombinasyonunu bulmak için vakit kaybetmenizi önlüyor. Öte yandan, gizliğinizden emin olmanızı sağlayan bazı güvenlik özellikleri de barındıran Predator’le PC’nize uzaktan erişip makinenizi gözaltında tutabiliyorsunuz.
Predator’le bir USB anahtar yaratmak oldukça kolay. Yazının devamındaki “Yeni başlayanlar için Predator” bölümündeki adımları izlemeniz yeterli. Yazılım, USB belleğinizde bulunan verileri silmediği için, program çalışıyor olsa bile buradaki verileri kullanabilirsiniz.
Anahtarı yarattığınızda bilgisayarınıza takın ve -henüz çalışmıyorsa- Predator’ü çalıştırın. Görev çubuğunuzda yeşil bir simge belirecek. Ayarlarınıza bağlı olarak bu simgenin rengi kırmızıya dönüp duracaktır. Bu, yarattığınız anahtarın yazılım tarafından güncellendiğini gösterir. Simge tekrar yeşile döndüğünde belleği çıkararak masaüstünüzü kilitleyin. Bu bellek artık bilgisayarınızın anahtarı olmuş durumda. Geri döndüğünüzde, oturumunuzu tekrar açmak için anahtarı bilgisayara takmanız yeterli. Fazladan güvenlik için program yardımıyla bir parola da belirleyebilirsiniz.
Eğer birileri siz yokken bilgisayarınızı kurcalamaya çalışırsa Predator kontrolü ele geçirecek ve doğru şifrenin yazılması veya anahtarın takılması için 20 saniye süreleri olduğunu söyleyecek. Eğer başarısız olunursa, “erişim engellendi” mesajıyla birlikte bir alarm sesi duyulacak. Aynı zamanda da kayıtlara işlenecek olan bu deneme, uygulamanızın sürümüne göre size SMS veya e-postayla bildirilecek.
Predator’ün iyi taraflarından birisi de, anahtarı çıkardığınızda ekranınızdaki görüntünün yok olması, klavye ve farenizin donması ve Windows’un otomatik çalıştırma özelliğinin kapanması. Tüm bunlar sayesinde birilerinin kötücül yazılım yüklemesi veya taşınabilir bir medya aygıtı aracılığıyla klavye ve fare kullanmadan yazılım kurmasını sağlayan otomatik çalıştırma (autorun) özelliğini suistimal etmesi önleniyor.

Gelişmiş ayarlar
Predator’de deneme-yanılmayla doğru ayarı bulmayı çalışmak diye bir şey yok. Hemen hemen her kullanıcıda çalışacak ayarlar zaten yazılımda varsayılan olarak yapılmış durumda. Zaman içinde programı kullanmaya alıştığınızda kurcalayabileceğiniz bazı ayarlar da elbette mevcut.
Görev çubuğunuzda yanıp sönen simgeye sağ tıklayıp menüden Tercihler’i seçerek kolaylıkla Predator’ün ayarlarına ulaşabilirsiniz. Tercihler penceresi, ana seçenekler ve gelişmiş seçenekler olarak iki sekmeye ayrılmış olacak.
“Ana Seçenekler” sekmesinden okuma-yazma aralığı gibi özellikleri görebilirsiniz. Okuma aralığı, Predator’ün anahtar sorgulaması yaptığı andan itibaren geçen saniyeye eşittir. Örneğin, bu süre 30 olarak ayarlanmışsa Predator yarım dakikada bir anahtar sorgulaması yapacaktır. Eğer son kontrolden sonra anahtarı çektiyseniz, anahtar takılana kadar oturumunuz kilitlenir.
Yazma aralığıysa, özellikle güvenliğinizin farkında olduğunuzda çok işe yarayacaktır. Bu, Predator USB bellekteki güvenlik kodunu değiştirdiğinden beri geçen süreyi gösterir. Eğer siz uzaktayken birileri anahtarı kopyaladıysa, Predator gerçek anahtar için yeni bir kod üreteceğinden bu kopya işe yaramayacaktır.
Eğer bilgisayarınızı kullanabilmesi için başka bir kullanıcı daha tanımlamak veya anahtarınızın bir yedeğini üretmek istiyorsanız, başka bir USB bellek kullanarak ve “Flaş Sürücüler” bölümündeki “Anahtar Oluştur” düğmesine tıklayarak bir anahtar kopyası üretebilirsiniz. Orijinal ve kopya anahtarları bu listeden görmeniz de mümkün.
Eğer bir yedek anahtar ürettiyseniz, ihtiyatlı davranmak için bu anahtarı geçici bir süreliğine devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için “Etkin” kutucuğundaki seçimi kaldırmanız yeterli. Eğer orijinal anahtarınızı kaybederseniz, yedeğinizi kolaylıkla etkinleştirebilirsiniz. Eğer anahtarlardan birini kaybederseniz, “Anahtarı Sil” düğmesiyle bu anahtarı kalıcı olarak silmenizi öneririz. Bunu yaptığınızda, bu anahtarı bulan herhangi birinin bilgisayarınıza erişemeyeceğinden emin olabilirsiniz.
Ayrıca anahtar olmadan da sadece parolayı yazarak oturumunuzu açabilirsiniz. Eğer anahtar kullanmadan oturumu kilitlediyseniz, Predator otomatik olarak denetlemeyi bırakacak. Bu süre içinde “Tercihler” penceresini açabilir ve kayıp anahtarı silerek yeni bir tane yaratabilirsiniz. Tercihler penceresi açık olduğunda denetlemenin de yapılmadığını aklınızda tutmanızda fayda var. Programı durdurmanın bir yolu da görev çubuğundaki simgenin sağ tıklama menüsünde mevcut. Eğer Tercihler’de “Bildirimleri göster” seçiliyse Predator, belirli aralıklarla denetlemeyi aktif hâle getirmeniz için uyarıda bulunacak.

Çoklu ekran
“Çoklu monitör” seçeneği varsayılan olarak işaretlidir. Eğer birden fazla ekranınız yoksa bile bu seçeneğin aktif olmasını önemli. Eğer birileri siz uzaktayken bilgisayarınıza bir ekran daha bağlamaya çalışırsa bu özellik sayesinde başarısız olacakları kesin, çünkü Predator bu ekranı da kilitleyecek.
Bunların dışında, ne işe yaradığını adından da anlayabileceğiniz, alarm tipini, ses yüksekliğini ve “Erişim engellendi” ekranını kontrol etme seçenekleri de mevcut. Ayrıca parolanızı değiştirebilir, doğru anahtarı takmış olsanız bile Predator’ün size parolayı sormasını sağlayabilirsiniz. Bu, güvenliğinizi bir kat daha artıracaktır.
Eğer mevcut parolanızı biliyorsanız Predator’ün içinden bu parolayı sıfırlayabilirsiniz. Peki ya parolanızı hatırlamıyorsanız ne olacak? Böyle bir durumun içine düştüyseniz endişelenmeyin. Predator’ün yanında kurulan Predator Admin aracını kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Üstelik yeni bir parola yarattığınızda bu araç sayesinde tüm Predator ayarlarını sıfırlayabilir ve tüm USB anahtarları iptal edebilirsiniz.

Twitter’a bağlanın
Eğer siz uzaktayken birilerinin bilgisayarınızı kurcalayabilecek olması sizi pek endişelendirmiyorsa Predator’ün sadece bilgisayarınıza dışarıdan yapılan müdahalelerin kaydını tutmasını sağlayabilirsiniz. “Tercihler” penceresinde bulunan “Gelişmiş seçenekler” sekmesine girin ve “Yerel günlüğü etkinleştir” seçeneğinin yanı sıra “Alarmdan sonra günlüğü aç” kutucuğunu işaretleyin. Siz uzaktayken birisi bilgisayarınıza bağlanmaya çalışırsa, oturumunuzu açtığınızda karşınıza kayıtların tutulduğu liste gelecek.
Birisi oturum açmaya çalıştığında uyarı almak istiyorsanız, Predator’ün Professional (ücretli) sürümü Twitter, e-posta veya SMS aracılığıyla size haber verebilir. Bunu sağlamak için iki Twitter hesabını eklemeniz gerekiyor. Predator birine kayıtları gönderirken, size e-posta ve SMS göndermesi için diğerine direkt mesaj yollayacak.

Ücretiz ve profesyonel sürümler
Predator’ün iki sürümü var. Ücretsiz sürümü ticari olmayan ev kullanıcıları için uygunken, 29 $ karşılığında edinilebilecek olan ve daha fazla raporlama seçeneği bulunduran profesyonel sürümü iş yerleri ve ticari amaçlı kullanım için uygun. İki sürüm de kilitleme, kilit kaldırma ve bilgisayar denetimi özeliklerini barındırıyor. Profesyonel sürümde sınırsız sayıda anahtar yaratmak mümkün. Ücretsiz sürümde yaratılabilecek anahtar sayısı iki ile sınırlandırılmış durumda.
Profesyonel sürümün avantajı, alarm durumlarını Twitter üzerinden size ulaştırabilmesi. Bu sürümü bir ay boyunca deneyebilirsiniz. Eğer bu sürenin sonunda programı satın almazsanız gelişmiş seçenekler otomatik olarak kapanır ve ücretsiz sürüme dönersiniz.

Güvenlik açıklarını kapatın
Eğer bunun gibi bir güvenlik aracını kullanıyorsanız, aracın zayıf noktalarını anlamak ve saldırganların bu açıkları kullanmalarını önlemek iyi bir fikir olacaktır. Predator bu açıkların en bilinenlerini, otomatik çalıştırma özelliğini devre dışı bırakarak, veri aygıtlarını kilitleyerek ve ek bir ekran takılma olasılığını düşünerek kapatıyor. Tabii bu konuda çok kararlı olan davetsiz misafirlerin karşısında sisteminizi tek başına güvenli tutamayacağı da ortada.
Mesela Predator Admin aracı parola sıfırlamakta ve var olan anahtarların tamamını silmekte kullanılabiliyor. Bununla birlikte, eğer Predator her önyükleme sırasında yeniden çalışmıyorsa saldırgan kolaylıkla bilgisayarınızı yeniden başlatabilir ve masaüstünüze erişebilir. Bu ihtimallerin ikisini de ortadan kaldırmak için Windows kullanıcı hesabınızın parolayla korunduğundan emin olun.
Elbette bu da bilgisayarınızın bir saldırgan tarafından yeniden başlatılmasını ve canlı bir Linux CD’sinden önyükleme yapılarak diskinizde şifrelenmemiş şekilde bulunan verilerinize erişilmesini engelleyemeyecek. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hazırlıklı olmalı ve harici diskten önyükleme (boot) yapmayı kısıtlamalısınız. Saldırganın bilgisayarınızın önyükleme ayarlarını değiştiremeyeceğinden emin olmak için BIOS’a da parola koyabilirsiniz.
Eğer bunların çok kararlı suçluları caydıracağını sanıyorsanız, tekrar düşünün. BIOS’u fabrika ayarlarına geri döndürmenin daima bir yolu vardır. Bunun yapılması için gereken tek şey, anakartınızdaki CMOS pilini sıfırlamaktan ibaret. Dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir aygıtların anakartlarına ulaşmak, masaüstü bilgisayarınkine ulaşmaktan daha zordur elbette; ama ısrarlı bir saldırganı denemekten alıkoyacak kadar değil.
Güvenliğini önemseyenler için en iyi seçenek, TrueCrypt gibi bir program aracılığıyla verilerini şifrelemek. Böylelikle, neden Predator’le bilgisayarınızı koruduğunuzu öğrenmeye çalışan kişilerin de çabaları suya düşecektir.

Yeni başlayanlar için Predator
1. Programı indirin
Öncelikle Predator programını indirin (http://www.montpellier-informatique.com/predator/en/). Programın Windows XP, Vista, 7, Server 2003 ve Server 2008 için 32 bit ve 64 bit olmak üzere iki sürümü bulunuyor.
2. USB’yi takın
Korumak istediğiniz bilgisayara yazılımı kurun. Predator’ü çalıştırmadan önce USB belleği bilgisayarınıza takmanız için yazılım size yönlendirecektir. Ardından da bir parola girmeniz istenecek.
3. Anahtarı oluşturun
Parolayı belirledikten sonra “Tercihler” penceresini göreceksiniz. Predator’ün, USB aygıtınızı “Flaş Sürücüler” bölümünde doğru olarak gösterdiğinden emin olun ve “Anahtar Oluştur” komutuna tıklayın.
4. Kilitleyin
Anahtar oluşturulduktan sonra, Predator sürekli olarak anahtarın takılı olup olmadığını denetleyecektir. Bilgisayarı kilitlemek için, yeşil simge yandığında anahtarı çıkarın.
5. Trafiği kontrol etin
Varsayılan olarak Predator, USB anahtar çıkarıldığında veya oturum engellendiğinde, başarısız erişim denemesi söz konusuysa günlük görüntüleyici çalıştırır.
6. İnce ayar çekin
Her ne kadar Predator’ün varsayılan ayarları birçok kullanıcıya uygun olsa da kapsamlı özellikler sayesinde denetleme ve raporlama üzerinde daha iyi bir kontrole sahip olabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.