8 Haziran 2014 Pazar

Yeni Windows Phone hakkında bilmeniz gereken her şey

Windows Phone 7.5’la mobil dünyada heyecan seviyesi arttı. Yüzlerce yeni özellik ve mobil yaşam kültüründe değişim vaat eden yeni işletim sistemine gelin birlikte merhaba diyelim.

Yeni Windows Phone hakkında bilmeniz gereken her şey

Nokia’nın yeni duyurduğu Lumia 800, Windows Phone 7.5′un en iddialı modeli.

Geç olsun güç olması deyimini sanırım şu sıralar Microsoft ve Nokia duymayı çok istiyor. Söyleyelim öyleyse, geç olsun güç olmasın. Her ne kadar genel görüş “atı alan Üsküdar’ı geçti” yönünde olsa da, konu teknoloji olduğunda hiçbir zaman kesin konuşmamak gerektiği gerçeğini anmak gerekiyor. Her ne kadar çok zaman kaybetmiş de olsa, Microsoft’un kendi ürettiği bir telefon teknolojisiyle mobil pazarda varlık gösterme savaşını anlamlı buluyorum. Anne karnında büyüyen Windows 8’in tablet akrabalığını da göz önünde bulundurursak, tahminimizden uzun bir planın parçası olan bir adımın söz konusu olduğunu düşünebiliriz.

İnceleme şansına nail olmuş bir teknoloji düşkünü olarak söyleyebilirim ki, Windows Phone 7.5 muhteşem, klas, tatmin edici, hızlı ve kolay kullanılabilir bir işletim sistemi. Tasarımı zekice yapılmış, gayet temiz ve düzenli. Beni en fazla etkileyen yanı, Windows Phone’un bir taklit ürün olmaması. Microsoft, tablonun geneline bakıldığında, iPhone veAndroid tasarımından (ana sayfalar arasında gezilebilen, aralarında boşluklarla ızgara biçiminde dizilmiş simgeler) uzakta durmaya çalışan, tamamen yepyeni metaforlarla yola çıkmış.

Renkli ve farklı bir pencere
Ana ekran, rengarenk iki sütundan oluşuyor. Her bir sütun, kolayca ulaşabilmek için oraya koyduğunuz bir şeyi simgeliyor: Bir uygulama, hızlı-arama için kısayol, web sayfası, hangi müzik listesi veya bir e-posta klasörü. Bunların üzerindeki yazılar, her zamankinden daha fazla, anında bilgi verip, onları açmaya uğraşmanız gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Yan yana koyduğunuz sütunlar, size kaç tane sesli mesajınız, e-postanız olduğunu veya kaç uygulamanızın güncellenmeyi beklediğini söyleyecek. Müzik sütunu, albüm kapağındaki resmi gösterirken; takvim sütununda, sizi bekleyen bir sonraki görüşmenizle ilgili detaylar yer alacak. Mesela, kız kardeşinizle ilgili olan bir sütun da, onun Twitter ve Facebook’daki son hareketlerini gösterebilir.

Windows Phone, ilk olarak bir sene önce ve tamamlanmamış bir halde ortaya çıktı. Kopyala-yapıştır yoktu. Yeni zil sesleri eklemenin hiçbir yolu bulunmuyordu. Birçok görevi aynı anda yapamıyordu. Görsel sesli posta diye bir şey de yoktu. Bağlantı özelliği olmadığı için, telefonunuzu dizüstü bilgisayarınız için bir internet anteni olarak kullanamazdınız. Farklı hesaplardan gelen e-postaların toplanacağı ortak bir gelen kutusu yoktu, mesaj izleme yoktu, Twitter entegrasyonu yoktu, takvimin üzerinde bir kerede birden fazla kategori göremezdiniz. Microsoft, Mango ile tüm bu eksikliklerin üstesinden bir çırpıda gelmiş.

Bu kadar kusur kadı kızında da olur
Microsoft’un yazılım mimarisi konusundaki ustalığını sergilemesi için adeta bir fırsat olmuş. Tabi hatırlatmam gerekir ki, telefonunuzu internet bağlantı noktası olarak kullanmak veya görsel sesli postadan yararlanmak istiyorsanız, cep telefonu operatörünüzün bu servisi sağlayabiliyor olması gerekiyor.

Windows Phone 7.5, kullandıkça keşfedeceğiniz ve keşfettikçe seveceğiniz bir telefon sunuyor. Örneğin çoklu görev anahtarlayıcısına ulaşmak için, “Geri” tuşuna basılı tutmanız gerekiyor. Ama bu “çoklu görev” uygulaması, iPhone’dakinden farklılık gösteriyor; bir uygulamadan çıkıp diğerine geçtiğiniz zaman, henüz çıkmış olduğunuz uygulama, arka planda çalışmaya devam etmediği için, pilden tasarruf etmenizi sağlıyor. Elbette istisnai durumlar da var: Şayet müzik dinliyorsanız, kendi kendine kapanmıyor ve GPS navigasyonu çalışmaya devam ediyor. Esasında çıktığınız uygulama askıya alınıyor. Çıktığınız uygulamaya geri döndüğünüzde, ekranda anında belirmesi gerekiyor.

Gözüme çarpan birkaç eksiği de paylaşayım: Örneğin uygulamalarınızı düzenleyebilmek için klasör yaratmanın bir yolu bulunmuyor. Telefonun kendi içine yerleştirilmiş, görüntülü konuşma sağlayan bir uygulama da hâlâ yok. Belki de en önemlisi, iPhone’daki sorun Mango’da da vuku bulmuş; Flash videoları izleyemiyoruz! Ama yine de, telefonun dezavantajları listesi, avantajları listesinden çok daha kısa.

İşe yarayan dahili uygulamaları var
Bing arama motoru uygulaması sayesinde, işitsel ve görsel aramalar yapılabiliyor. Bu sayede, gittiğiniz herhangi bir yerde, istediğiniz bir pop şarkısını telefonunuzdan dinleyebiliyorsunuz; yaklaşık üç saniye içinde de telefon şarkıyı tanıyor ve çevrimiçi satın alma olanağı sunuyor. iPhone ve Android telefonlarda bulunan Shazam uygulamasından farkı, bu uygulama Windows Phone’un kendi içinde yerleşik olarak yer alıyor.

Görsel arama da, iPhone ve Android’de kullanılan Google Goggles uygulamasına çok benziyor; telefonun kamerasıyla bir barkodu, bir kitabın veya bir DVD’nin kapağını hedef alıyorsunuz, telefon da hedef aldığınız şeyi tanımlayarak, ürünün ve firmanın ismiyle ilgili size bilgi veriyor.

Kamerayı kullanarak, herhangi bir yazıyı da hedef alabilir, Bing uygulamasının, görüntülediğiniz yazıyı bir Word dokümanına veya e-postayla yapıştırmaya uygun hale getirmesine tanık olabilirsiniz. Görüntülediğiniz yazının başka bir dile kabaca çevrilmesini isterseniz diye bir “Tercüme Et” tuşu bile var.

Uygulama konusunda fena sayılmaz
Ha, uygulamaya değinmeden olmaz. Akıllı telefonu cazip kılan yegane özellik! Windows Phone’un uygulama mağazasında 30.000 kadar uygulama bulunuyor. Bu bence önemli bir başarı. Her en kadar Android bunun 10 katını, iPhone ise 16 katını sunuyor olsa da şans vermeye değer. Kaçınızın telefonunda binlerce uygulama var ha? :)

Microsoft, niceliğin değil niteliğin önemli olduğunu ve işe yarar bütün uygulamaların, mağazada yer aldığını savunuyor. Ama maalesef, hâlâ eksik olan uygulamalardan oluşan uzun bir liste yapmak mümkün; Pandoria Radio, Dragon Dictation, Line2, Flight Track Pro, Ocarina, Instagram, Hipstamatic. Microsoft’un, Google’a karşı bir çocuk gibi beslediği nefretin de, insanın canını sıkan bir şekilde devam ettiğini de unutmamak lazım; YouTube’dan video izleyemiyor veya Google’da arama yapamıyorsunuz.

Sesle komut konusunda başarılı
Benim en çok ilgimi çeken özelliğe gelelim: Sesli iletişim! Windows logosuna basılı tuttuğunuz zaman, iPhone 4S’teki Siri gibi, sanal bir kişisel asistanla konuşmaya başlıyorsunuz. Ses tanıma özelliği, 4 komutu anlama konusunda muhteşem: Ara, Mesaj At, Bul (internette) ve Aç (bir uygulamayı). “Annemi ara”, “Nihat Doğan’a mesaj at”, “Eczaneleri bul” ve “Angry Birds’ü aç” gibi… Bütün bu komutlar gerçekten çok önemli ve fazlasıyla güvenilir.

Windows Phone 7.5’ta, sosyal çevrenizin üyelerini gruplayabilir, bu sayede onlarla daha kolay iletişim kurabilir, takip edebilir veya fotoğraflarını kolayca görebilirsiniz.

Adres defterinizdeki her kişinin kartlarında, bugüne kadar onlarla yapmış olduğunuz konuşmaların tamamının tarihi tutuluyor; yazılı mesajlarınız, Facebook Sohbet, e-posta veya diğer iletişimleriniz de kayıt edilebiliyor. Diyelim Facebook Sohbet’ten bir arkadaşınızla konuşuyorsunuz. Bir şekilde Facebook’tan çıktı. Hiç sorun değil; sohbete yazılı mesaj üzerinden devam edebiliyorsunuz.Telefon, bütünleşmiş sohbet kanalları arasında size hissettirmeden geçiş yapıyor.

Açık konuşmak gerekirse, bu telefon, iPhone’dan daha önce piyasaya sürülmüş olsaydı, insanlar bu telefon uğruna kurbanlar keser, adaklar adardı. Ne yazık ki aradaki yıllar, köprünün altından geçen sular tüm dengeleri değiştiriyor.

Şunu da hatırlatmak gerekir ki, Windows Phone’un Türkçe desteği şu anda mevcut değil. Bu yüzden Mango’lu telefonların ülkemize geliş tarihi de sisli bir muamma.

Hayırlı olsun diyelim
Eminim ki Microsoft çalışanlarının en byük dileği Windows Phone’un kaderinin, geçen ay desteğini çektiği Zune uygulaması gibi olmaması… Gayet güzel, kullanışlı ve incelikle geliştirilmiş bir müzik oynatıcıydı. Gel gelelim insanlar almadı. iPod’un karşısında duramadı.

Son olarak şunu söyleyebilirim ki, eleştirileri bir kenara bırakacak olursak, Microsoft bence çok iyi bir iş çıkardı. İlgiyi ve övgüyü hak ediyor. iPhone veya Android’in şu anda sunduğu evreni sunamıyor olabilir. Fakat yine de kabul etmek gerekir ki, Windows Phone sayesinde mobil dünya çok daha rekli bir hâl alacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.