8 Haziran 2014 Pazar

Yeni Teknoloj, Ürünü USB 3.0 zamanı

Piyasada bulabileceğiniz ve USB 3.0 arabirimini kullanan tüm ürünlere yakından bakıyoruz.

İlk olarak USB 1.0 ve USB 1.1 ile kullanılmaya başlanan USB arabirimi zamanla her yerde karşımıza çıkan bir standart hâline geldi ve belirttiğimiz iki teknolojinin sunduğu hız gelişen ürünlere de bağlı olarak günümüzde yeterli gelmemeye başladı. Ardından USB 2.0 teknolojisi geliştirildi ve şu an en fazla kullandığımız tak-çalıştır arabirimi olarak USB 2.0′a tüm bilgisayarlarda bolca yer veriliyor. Fakat özellikle depolama ürünlerinde USB 2.0 hızı da artık yeterli gelmemeye başladı. En büyük sebepse bilgisayar kullanıcılarının verilerinin boyutlarının her geçen gün artması ve üretilen depolama birimlerinin USB 2.0′ın bant genişliğinin oldukça üzerinde bir hıza sahip olması. Yapılan araştırmalarda gelecek 2-3 sene içerisinde standart bir bilgisayar kullanıcısının bile 2 TB’lik depolama alanına ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. USB 2.0’ın ardından USB 3.0 da hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı. Henüz yeni sayılabilecek bir arabirim olmasına karşın piyasada USB 3.0 arabirimine destek veren birçok sabit disk, USB bellek, disk kutusu ve USB 3.0 kartları bulunuyor. Konumuzda da sizler için USB 3.0 teknolojisinin sunduklarından ve piyasadaki tüm USB 3.0 arabirimli ürünlerden bahsedeceğiz.

Öncelikle USB 3.0 teknolojisinin üzerinde durmakta fayda var. Yeni nesil arabirim sayesinde USB 2.0’a oranla teoride on kat daha hızlı aktarım sunan USB 3.0, pratikte desteklenen bant genişliğini henüz dolduramıyor. Yani USB 3.0 da oldukça uzun süreli bir teknoloji olacak. Rakamlarla konuşmak gerekirse; USB 2.0’ın 480 Mbit/sn olan ve bir saniye içerisinde teoride 60 MB veri aktarımına imkân tanıyan hızının, USB 3.0’la beraber 5 Gbit/sn seviyesine yani, bir saniye içerisindeki veri aktarım hızının yaklaşık 600 MB/sn’ye yükseldiğini söyleyebiliriz. Rakamları teoriye dayanarak açıkladığımızı da belirtelim. USB 3.0’ın avantajları sadece veri aktarım hızı değil; aynı zamanda USB’den şarj olan cihazların da USB 2.0’a oranla çok daha kısa sürede şarjının dolmasını sağlıyor. USB 2.0 arabiriminden 5V ve 0.5A verilirken, USB 3.0′da voltaj değişmiyor ama amper değeri 0.9A’e yükseliyor. Fiziksel olarak USB 2.0’dan hiçbir farkı bulunmayan USB 3.0 arabiriminin sadece soket kısmında genellikle üreticiler mavi bir renk tercih ediyor. USB 3.0’ın en büyük özelliklerinden biri de geri uyumun olması. Yani USB 3.0 teknolojili bir disk aldıysanız bunu USB 2.0’lı bir bilgisayarda da kullanabilirsiniz. (Tabii hız kaybını göze almak şartıyla.)

Yeni Teknoloj, Ürünü USB 3.0 zamanıUSB 3.0 destekli harici diskler, bellekler ve kutular

USB 3.0 teknolojili ürünlerin başında harici diskler geliyor. Şu anda her ne kadar ülkemizde satılan çok fazla seçenek bulunmasa da, ilerleyen zamanlarda bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber üreticiler bu pazarda daha aktif davranacaklardır. Harici disklerde2.5 inçve 3.5 inçlik ürünler arasından seçim yapmanız gerekiyor. Taşınabilirliği ön planda tutuyorsanız, 2.5 inçlik modeller arasından seçim yapmanızda yarar var. Listemizdeki USB 3.0 disklerin kapasiteleri 500 GB’den başlayıp 2 TB’ye kadar uzanıyor. Depolama alanı açısından geniş bir yelpazenin sunulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hazır disk demişken kutulardan da bahsedelim. Piyasada bulunan birçok USB 3.0 kutu arasından seçim yaptıktan sonra,2.5 inçya da 3.5 inçlik SATA arabirimli herhangi bir sabit disk satın alarak USB 3.0 diskinizi kendiniz oluşturabilirsiniz. Listemizde üç tane USB 3.0 bellek var ve bunları depolama kapasiteleri 32 GB ile 64 GB arasında değişiyor.

USB 3.0’ı hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarınızda kullanın

USB 3.0 teknolojisinden yararlanmak için anakartınızda USB 3.0 çıkışı olması gerekiyor. Henüz sınırlı sayıda üreticinin sunduğu bu destek sorunu ek kartlar sayesinde çözülebiliyor. Masaüstü bilgisayarda USB 3.0 teknolojisinden yararlanmak istiyorsanız PCI Express yuvasıyla sistemle haberleşen ek kartlardan satın almanız gerekiyor. Eğer taşınabilir bilgisayarınızda da yüksek hızda veri transferi istiyorsanız sunulan PCMCIA kartlara göz gezdirmeniz lazım.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.