8 Haziran 2014 Pazar

Klavye Kullanirken Dikkat Et Resimli Anlatim

Her ne kadar dizüstü bilgisayar kullanımı yaygınlaşsa da, masaüstü bilgisayarla kullandığımız klavyeleri bir kenara atamıyoruz. İşyerinde masaüstü bilgisayar kullanıyorum. Mobil durumda ve evde dizüstü klavyesiyle cebelleşiyorum. Bir disüstü bilgisayarın klavyesi ne kadar ergonomik olabilir ki? Bu sebepten, uzun yazı işlerinde ayrı klavye kullanmayı tercih ediyorum. Doğru klavye kullanımı konusunda bilgilerimizi bir gözden geçirelim…
Klavye Kullanirken Dikkat Et Resimli AnlatimPiyasada satılan ergonomik klavyelerin çoğu, sağa ve sola eğimli biçimde tuşları iki farklı bölüme ayırıyor. Gel gelelim bu tür klavyeleri kullanmak bana çok zor geliyor. Gerçi kararlı biçimde alışmaya çalıştığımı da söyleyemem. Tedbirsiz klavye kulanımının el bileklerinde ciddi rahatsızlıklara ve kireçlenmeye sebep olduğu konusunda bir şüphemiz yok.
Pek çok araştırmaya göre, uygun şekilde yerleştirilmiş ve doğru oturma pozisyonuyla kullanılan standart bir klavye de sağlık açısından fark ettiriyor.
Uygun ergonomik klavyeyi seçme süreci, ileride oluşabilecek sağlık sorunlarını azaltmanın en önemli evresidir. Bilgisayarla çalıştığınız ortamı düzenlerken dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntılardan ikisi, klavyenin yüksekliği ve size olan uzaklığı. Esasen klavyeyi kullanırken yaşayabileceğiniz zorlukların birçoğu hatalı yerleşimden kaynaklanıyor. El ve bilek sorunları yaşamamak için, rahat edeceğiniz klavyeyi bulmak ve doğru şekilde yerleştirmek çok önemli. Ergonomik klavye kullanımı için klavyenin tam olarak önünüzde bulunmasına, kullanım sırasında dirseklerinizin vücudunuza yakın ve omuzlarınızın rahat pozisyonda olmasına ve bileklerinizin, kollarınızın ön kısımlarıyla aynı hizada olmasına dikkat etmelisiniz.

Böyle ergonomik klavye olmaz olsun!

Kullanım alışkanlıklarınızı değiştirin
Eğer klavyeniz, fareniz ve çalışma alanınız fazla yüksek veya fazla alçak olursa, omuzlarınız, kollarınız ve bilekleriniz rahat bir kullanım için uygunsuz pozisyonda olacaktır. Bu tip pozisyonlarda uzun süre çalışmak bilek, el ve omuz ağrılarına neden olabilir. Ergonomik oturma pozisyonunu korumak için, sandalyenizin ve çalışma alanınızın yüksekliği doğru şekilde ayarlanmalı. Dirsekleriniz klavyeyle neredeyse aynı yükseklikte olmalı ve vücudunuzdan klavyeye doğru yatay bir şekilde uzanmalı. En önemlisi de, klavyeyi kullanırken bileklerinizin aşağı veya yukarı doğru esnemek zorunda kalmadığından emin olmalısınız.

Tavsiye edilen doğru oturuş bu fakat buna pek uyduğum söylenemez.

Yüksekliği ve eğimi ayarlanabilen kaliteli ergonomik klavye destekleri yalnızca el ve bileklerinizin rahat etmesini sağlamakla kalmaz, ayak ve bacaklarınızın da rahat etmesine yardımcı olurlar. Eğer masanızın veya sandalyenizin yüksekliğini ayarlama şansınız bulunmuyorsa, bu gibi ürünlere yönelebilirsiniz. Tabii uygun bir klavye desteği bulduğunuzu düşündüğünüzde, ürünün iddia edilen tüm özellikleri sunduğundan da emin olmalısınız.

Standart bir klavyeyi kullanırken tüm tuşlara ulaşabilmek için bileklerinizi yukarı doğru kaldırmanız gerekebilir. Sadece klavyenin arkasındaki ayaklıkları açmak da bu durum için bir çözüm sunmaz, aksine eğer yanlış pozisyonda oturuyorsanız bileklerinizin yapacağı açı daha da artmış olacaktır. Genellikle normal klavyelerden daha ufak olan dizüstü bilgisayar klavyeleri de kullanıcıların rahatsız pozisyonlarda oturmasına neden olur. Bu şekilde oturmak da zamanla el ve bilek ağrılarını artırabilecek diğer bir neden olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.