8 Haziran 2014 Pazar

Android Telefon Pazarinda Taşlar Yerinden Oynayacak

Mobil pazarda taşlar her zamanki gibi hareketli. Ne zaman yerine oturacak bu taşlar, tahmin etmek güç. Nokia’nın kan kaybetmesi, Microsoft’la işletim sistemi tarafında işbirliğine gitmesi, Google’ın mobil telefon yatırımı ve son olarak Sony Ericsson markasının tamamen Sony tarafına geçmesi… Sony’nin, Ericsson’a 1.1 milyar avro ödeyerek tamamına sahip olduğu cep telefonu şirketi pazarda daha iyi bir konum elde edecek mi? Bu satın almanın arkasında, Nokia tarafında keyiflerin pek yerinde olmaması da bence pay sahibi. Bu zevkli konuyu ve cep telefonu pazarının genel tablosunu yazılı düşünerek yorumlayayım…

Android Telefon Pazarinda Taşlar Yerinden OynayacakBugünün haberi Sony’nin, Ericsson’la 10 yıldır süren cep telefonu ortaklığını 1.1 milyar avro bedelle sonlandırması ve şirketin tamamına sahip olması oldu. Şirketten bugün gönderilen resmi açıklamada şu sözler yer alıyordu: “Sony Ericsson; Sony Corporation ve Telefonktiebolaget LM Ericsson’un vardıkları anlaşma kapsamında, Sony’nin Ericsson’a ait Sony Ericsson hisselerinin tamamını satın alacağını teyit etti. Bu anlaşma ile stratejik ortaklık statüsünden çıkacak olan Sony Ericsson, Sony’nin bağlı kuruluşu olacak. Yetkililerin satın alma işlemini onaylamasının ardından Sony Ericsson, Sony Corporation bünyesinde ayrı bir birim olarak konumlandırılacak. Böylece Xperia akıllı telefon segmenti de Sony’nin özel “dört ekran” stratejisinin bir parçası olarak Sony tablet, TV, video oyunu ve kişisel bilgisayar grubuna entegre edilecek. “Dört ekran” modelinin bu şekilde güçlendirilmesiyle Sony; kullanıcılarına birbirine kablosuz ağlarla bağlı tam kapsamlı bir PC, TV, tablet ve akıllı telefon deneyimi sunmuş olacak.”

Fotoğraf: Maciej Dakowicz / Alamy

Kimler geldi kimler geçti
Cep telefonu pazarı, doğduğu yıldan beri değişkenlik gösterdi. İki dakka yerinde durmayan haylaz bir çocuk gibi. Kimler geldi kimler geçti şarkısını hak edecek bir maziye sahip telefon pazarı. Motorola’yı hatırlayın; ve Ericsson’un o ilk yıllarını. Dürülülülü diye öten o meşhur serisini… O yılları düşününce birden hislendim. Her dönemin oyuncuları oldu. Motorola, Samsung, LG, Sony Ericsson, Apple, Blackberry ve şu an aklıma gelmeyecek kadar uzakta kalmış birkaç oyuncu daha. (Hafızamı zorlayınca Panasonic, Sagem ve Alcatel’i hatırladım.)
Son yılların pazar hâkimi Nokia, mali tablolara göre güç durumda. En güçlü olduğu akıllı telefon pazarında Apple ve Blackberry’nin hızlı yükselişinden, Android işletim sistemiyle hayat bulan diğer rakiplerinden çok yara aldı. Durumu toparlamak için, Microsoft’un da mobil taraftaki mevcut yalnızlığı fırsat oluşturdu. Dün Nokia World’de, ilk Windows Phone işletim sistemli telefonlar yayımlandı. (Bugün bu konuyla ilgili bir analiz yazısı yayına alacağım.) 2010′un mobil telefon pazarıyla ilgili genel tabloya bir bakalım:

2010′da dünya çapında en iyi 5 cep telefonu üreticisi
Sıra Üretici Ürün adedi Pazar
payı
Yılık büyüme
1 Nokia 453.0 milyon 32.6% 4.9%
2 Samsung 280.2 milyon 20.2% 23.3%
3 LG 116.7 milyon 8.4% -1.0%
4 ZTE 51.8 milyon 3.7% 94.0%
5 RIM 48.8 milyon 3.5% 41.4%
Diğerleri 437.7 milyon 31.5% 31.2%
Toplam 1388.2 milyon 100.0% 18.5%
Kaynak:IDC (Şubat 2011)

Küresel paylar ile ülke bazındaki durum tamamen farklı olabiliyor. Aşağıdaki tabloda da göreceğiniz gibi, en büyük pazarlardaki rekabet değişken ve her zaman kıran kırana.

2010’un son çeyreğinde ülke bazında telefon pazar payları
Android Telefon Pazarinda Taşlar Yerinden Oynayacak ABD Japonya Almanya İngiltere Fransa İspanya İtalya
1 Samsung 24.8% Sharp 25.3% Nokia 33.1% Nokia 30.4% Samsung 34.1% Nokia 47% Nokia 47.4%
2 LG 20.9% Panasonic 15.0% Sony Ericsson 18.2% Samsung 19.4% Nokia 20.6% Samsung 15.3% Samsung 21.4%
3 Motorola 16.7% Fujitsu 11.7% Samsung 17.8% Sony Ericsson 13.7% Sony Ericsson 10.7% LG 10% LG 7.2%
Kaynak: ComScore (Şubat 2011) Android Telefon Pazarinda Taşlar Yerinden Oynayacak Android Telefon Pazarinda Taşlar Yerinden Oynayacak

Sıcak bir yıl bizi bekliyor
Sony Ericsson, Samsug ve LG’nin yanı sıra, HTC ve Apple’ın akıllı telefon pazarında çok ciddi rekabet ettiğini kabul etmeliyiz. Nokia’nın bu sert rehabet koşullarına karşı sağlam durabilmesi için ihtiyaç duyduğu şey, kaybettiği yenilikçi ruhu. Cep telefonunda anteni ilk kaldıran, renkli ekranı ilk uygulayan, ilk WAP’lı telefonu üreten Nokia’nın son yıllarda bu yenilikçi ruhunu kaybettiğini ve ilkleri başkalarına bıraktığını görebiliyoruz. Bir diğer önemli unsur da uygulama mağazası oldu. Apple ve Android cephelerinde çok hızlı büyüyen uygulama marketleri, Nokia’nın yumuşak karnı oldu. Pazarda büyük pay sahibi olan Nokia’nın güç kaybetmesi, rakiplerinin iştahını kabartıyor. İkinci konumda yer alan Samsung da hem giriş ve orta segmentte, hem de akıllı telefonlarda iddiasını sürdürüyor. Sony Erincsson’un bu yeni satın alma atağından bir güç doğacak mı göreceğiz. Sony’nin Android’li telefonlarıyla bir umut ışığı yaktığını söyleyebilirim. Tablet ürünü de beklediğimden çok daha iyi. Sony, bu yeni süreçte Android platformundan güç alarak yeni ve yenilikçi telefonlar üretirse, pazardaki dengeleri tekrar değiştirerek kendisine daha büyük bir yer açabilir. 2012, çok büyük bir dönüşüme gebe olacak. Yaşayıp göreceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.