8 Haziran 2014 Pazar

Yeni Internet Explorer için 15 Kisa Yol Anlatimlari

Internet Explorer 9′la web’de sörf yaparken sihirli tuş kombinasyonlarını kullanarak işinizi bir hayli kolaylaştırabilirsiniz. Her kullanıcının bilmesi gereken bu pratik tuş kombinasyonlarını tek tek anlatıyorum. Okumakla kalmayıp, aklınızın (veya bilgisayarınızın) bir köşesine not etmenizi öneririm.

Yeni Internet Explorer için 15 Kisa Yol AnlatimlariCTRL+Enter
Internet Explorer’da .com uzantısı ile biten bir adres yazmanız gerektiğinde, adresin yalnızca ortadaki kısmını girdikten sonra CTRL tuşu ile birlikte Enter tuşuna basarsanız, tarayıcınız adresin başındaki ve sonundaki bölümlerini otomatik olarak ekleyecektir. Yani teknolog yazarak CTRP ve Enter’a basarsanız tarayıcınız, http://www.teknolog.com şeklinde tamamlayıp siteyi açacak.

ALT+D
Herhangi bir sayfada içeriği incelerken farklı bir adrese gitmek için adres çubuğuna yeniden adres yazmak istediğinizde elinizi fareye götürmek zorunda değilsiniz. Fareyle adres çubuğuna tıklamak yerine ALT tuşuyla birlikte D tuşuna basmanız, adres çubuğunun aktif hale gelmesi için yeterli olacaktır. Aynı görevi Internet Explorer’da ALT – A tuş kombinasyonu yerine getiriyor.

CTRL+Fare Tekerleği
İncelemekte olduğunuz sayfayı büyütmek ya da küçültmek istediğinizde, tarayıcınızın arayüzündeki yakınlaştırma bölümüne mecbur değilsiniz. Klavyenizdeki CTRL tuşunu basılı tutarak farenizin tekerleğini çevirdiğinizde, sayfadaki içeriğin büyütülüp küçültüldüğünü göreceksiniz.

CTRL+T
Internet Explorer 9′da harika bir örünüme sahip olan sekme özelliği, tek pencerede birden fazla siteyi görüntülemek için kullanışlı bir çözüm sunuyor. Tarayıcınızda yeni bir sekme açmak için fare ile üst bölüme gitmeniz gerekmiyor. IE9′da bunun da kolayı var. Sörf sırasında yeni bir sekme açmak için klavyenizdeki CTRL tuşu ile birlikte T tuşuna basmanız yeterli.

CTRL+F4 veya CTRL+W
Yeni bir sekme açmanın kısa yolundan bahsettikten hemen sonra, sekmeleri kapatmak için kullanılabilecek bir kısa yoldan bahsedelim. Klavyenizdeki CTRL tuşuyla birlikte F4 veya W tuşuna basmanız durumunda, aktif olan sekme kapatılacaktır. Tarayıcınızda yalnızca bir sekme açıkken bu işlemi yaptığınızda Internet Explorer9 tümden kapanıyor.

CTRL+TAB
Birden fazla sekme açık durumdayken CTRL tuşunu basılı tutarak hemen sol üstteki Tab tuşuna basmanız durumunda bir sonraki sekmeye geçmiş olursunuz. Tab’a basılı tutarsanız sonraki sekmeler arasında hızlıca dolaşabilirsiniz.

CTRL+P
Geçerli sayfayı yazıcıda bastırmak için CTRL ve P’ye basmanız yeterli olacaktır.

CTRL+S
Açık durumdaki sayfayı bilgisayarınıza kaydetmek için bu kombinasyonu kullanabilirsiniz.

CTRL+H
Geçmişte ziyaret ettiğiniz sayfaların listesine ulaşırsınız.

CTRL+Sol Tuş
Tarayıcınızda açık olan sayfada bulunan bir bağlantıya CTRL tuşunu basılı tutarak farenizin sol tuşu ile tıklamanız durumunda, hedef sayfa tarayıcınız içinde yeni bir sekmede açılacaktır. Aynı işi Shift tuşuyla yapmak bağlantının yeni bir pencerede açılmasını sağlıyor.

Geri Tuşu
Sörf sırasında ulaştığınız bir sayfada bulduğunuz içeriği beğenmeyip, önceki sayfaya geri dönmek istediğinizde, arayüzdeki geri düğmesine tıklamak yerine klavyenizdeki geri (backspace) tuşuna basabilirsiniz. Benzer şekilde ileri düğmesine tıklamak yerine Shift tuşuyla birlikte geri tuşuna basmak da geçerli bir yöntem.

F11
Internet Explorer’da incelediğiniz bir web sayfasını tam ekran görüntülemek istediğinizde klavyenizdeki F11 tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Bu durumda tarayıcının araç ve durum çubukları ortadan kaybolacak, ekranınızın tümünde incelemekte olduğunuz sayfa görüntülenecektir.

F5 ve CTRL+F5
İncelemekte olduğunuz sayfanın yeniden yüklenmesini (yenilenmesini) istediğinizde, elinizi fareye götürmek yerine klavyenizdeki F5 tuşuna basabilirsiniz. F5 tuşuna basarken CTRL tuşunu basılı tutmanız durumunda Internet Explorer 9, önbelleğe alınmış dosyaları da en baştan yüklüyor.

CTRL+D
Internet Explorer’da Sık Kullanılanlar adıyla anılan bölüm, web’de keşfettiğimiz ve daha sonra tekrar ihtiyaç duyabileceğimiz sayfaları saklamak için her zaman elimizin altında. Bu konuda bir yazı ayrıca yazacağım. İncelemekte olduğunuz sayfayı, daha sonra kolayca ziyaret etmek üzere bu bölüme kaydetmek için CTRL tuşuyla birlikte D tuşuna basmak yeterli oluyor. Ayrıca kaydettiğiniz sayfaları görmek ve düzenlemek için CTRL – B tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

CTRL+F
Internet Explorer’da o sırada incelemekte olduğunuz belgenin içinde bir sözcüğü bulmak istediğinizde CTRL tuşuyla birlikte F tuşuna basarak arama formunu aktif hale getirebilirsiniz. Farklı tarayıcılarda farklı kullanım özelliklerine sahip olan arama özelliklerinin en önemli ortak noktası, aynı kısayol tuşlarıyla açılıyor olmaları.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.