8 Haziran 2014 Pazar

iPad’le Muhteşem Slayt Oluşturma Teknikleri Videolu Anlatim

iPhoto ve iMovie uygulamalarıyla fotoğraflarınızı şık ve havalı slayt şovlara dönüştürün.

iPhoto iOS uygulamasında topladığınız bir grup güzide fotoğrafınız mı var? O zaman iPad üzerindeki iMovie uygulamasının gücünden faydalanarak ince işlenmiş bir slayt gösteri oluşturabilirsiniz. Video oluşturmada bol seçenek sunan bu uygulama, ayrıca ürettiklerinizi YouTube ve diğer sosyal sitelerde kolayca paylaşmanıza olanak tanıyor.

iPad’le Muhteşem Slayt Oluşturma Teknikleri Videolu Anlatim

iPhoto’da fotoğrafları seçin
Fotoğraflarınız iPhoto’da hazır durumdaysa, iMovie ile paylaştırmak için 25 adede kadar bir grup fotoğraf seçin. iPhoto uygulamasındayken, sağ üst köşede yer alan Edit düğmesine tıklayın. Daha sonra, sağ alt köşede bulunan çark simgesine tıklayın ve menüden Select Multiple şıkkını seçin. Örnek resimleri seçmek için üzerlerine tıklayabilirsiniz ya da ara yüzün tepesindeki Range düğmesini kullanabilirsiniz. Artık sağ üst köşede yer alan Done düğmesine tıklayabilirsiniz.

Fotoğrafları iMovie ile paylaştırmak
Tüm fotoğraflar seçiliyken iPhoto’daki Share düğmesine tıklayın. Menüden iMovie şıkkını seçin. iPhoto, seçiminizin doğru olduğunu onaylamanızı isteyecek, bu yüzden sonraki menüde Selected seçeneğine tıklayın. iPhoto, seçtiğiniz fotoğrafları iMovie ile paylaşacak ve bu uygulamaya geçiş yapacak.

Slayt gösterisini iMovie ile ince ayardan geçirin
iMovie çalışmaya başladığında size yeni bir proje oluşturmak ya da var olanı kullanmak isteyip istemediğinizi sorar. Çoğu zaman New Project oluşturma seçeneğini tercih ediyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda yeni bir proje oluşturulur, bu proje açılır, fotoğraflar içe aktarılır ve zaman cetveli üzerine serilir.
Zaman cetveli üzerinde resimlerinizi göreceksiniz ve muhtemelen iMovie sizin için bir teme seçecek. İstediğiniz temayı seçmek için sağ üst köşedeki çark simgesine tıklayan. Bu aşamada Theme Music seçeneğini kapatabilirsiniz. Ne de olsa bu slayt gösterisine kendi müziğimizi ekleyeceğiz. Var olan tema müziği hoşunuza gidiyorsa seçeneği açık durumda bırakın. Bunu yaparak sıradaki adımı atlayabilirsiniz.

Müzik ekleyin
Ara yüzün sol kısmındaki müzik notasına tıklayarak iTunes kütüphanenizi ortaya çıkarın. iTunes’da telif hakkı bulundurmayan şarkılar da bulabilirsiniz. Hazırlayacağımız sunum için biz hoş bir piyano parçası seçtik. iMovie, ses dosyasını zaman cetveli üzerinde fotoğraflar için yeşil bir çerçeve şeklinde ekleyecek.
Yeşil çerçeveye çift tıklayarak Settings menüsünü ortaya çıkarabilirsiniz. Müzikten hoşlanmamanız durumunda ise Delete Clip düğmesine tıklayın ve bir başkasını seçin.

Kareleri düzenleyin
Resimlerin sırasını düzenleme çok kolay. Taşımak istediğiniz fotoğrafa tıklayıp basılı tutun, sonra da yeni yerine sürükleyin.

slideshow 2

Geçişi hassas ayarlayınZumu, kırpmayı ve süreyi ayarlayın
Her bir fotoğraf karesi tek tek kırpılabiliyor ve bir Ken Bırns efekti eklenebiliyor. Klipin sarı sınır çizgisiyle işaretlemek için zaman cetveli üzerindeki örnek resme tıklayın. Başlangıç konumunu istediğiniz gibi ayarlayın. Ekranı dışa doğru çimdikleyerek fotoğrafı büyütebilirsiniz. Çerçeveleme işlemi bittiğinde End düğmesine tıklayın. İşiniz tamamlandığında Done düğmesine tıklayın.
Kişisel olarak Ken Burns efektini, iMovie’nin varsayılan değerlerine kıyasla daha az bir hareketle kullanıyoruz. Bu yüzden sunumdaki her kareyi tipik bir biçimde yerleştiriyoruz. Her karenin ekranda kalma süresini de ayarlayabiliyorsunuz. Bunun için varsayılan değer dört saniye. Sarı sınır çizgisine tıklayarak ve sürükleyerek her karenin oynama süresini keyfinize göre belirleyebilirsiniz.

Tüm bunların yanında isterseniz kareler arasındaki bir saniyelik varsayılan Cross-Dissolve geçişinden farklı bir efekt kullanabilirsiniz. Kareler arasında bulunan geçiş simgesine (burun buruna duran iki üçgene benzeyen simge) bir kez tıklayın. Seçildikten sonra ortaya çıkan yeni sarı üçgenlere tıklayın. Transition Settings diyalog kutusunu görüntülemek için, yeni ortaya çıkan sarı düğmeye tıklayın. Geçiş ayarlarını tamamladıktan sonra, diyalog kutusunu kapamak ve seçimlerinizi kilitlemek için tekrar sarı üçgenlere tıklayın.

Başlıklar ekleyin
iMovie’nin üç başlık tarzı mevcut: Giriş, gelişme ve sonuç. Bu tarzlarla, yeni tür eklemek dışında çok şey yapamıyorsunuz. Bir metin karesi oluşturmak için Camera Roll’da siyah bir resim bulundurmanız gerekiyor. Bu siyah resmi iMovie’ye aktararak açılış ve kapanış başlığı oluşturabilirsiniz.
iMovie’deyken Camera Roll’a ulaşmak için Photos simgesine tıklayarak siyah kareyi seçin. Resmi başlangıca ve/veya sona ekledikten sonra Photo Settings diyalog kutusunu görüntülemek için üzerine çift tıklayın. Bu noktada artık başlık tarzını belirleyebilir ve arzu ettiğiniz metni girebilirsiniz. Diyalog kutusunu kapatmak için tekrar örnek resme tıklayın.

slideshow 3

Tamamlanmış sunumu izleyin
Her ne kadar slayt gösterinizi iMovie’nin çalışma alanı dâhilinde de izleyebiliyor olsanız da, Projects görünümünü kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu ekrana geri dönmek için, ara yüzün tepesindeki soru işaretinin yanında bulunan yıldız simgesine tıklamanız yeterli.
Şimdi Projects görünümündeyken oynatma düğmesine tıklayın. iMovie, videonun optimize edilmesi için onayınızı isteyecek. OK’e tıklamanızı tavsiye ederiz. Yaklaşık bir dakika sonra görüntü tam ekran olacak ve slayt gösterinizin yüksek çözünürlüklü sunumu oynamaya başlayacak.

Sunumunuzu paylaşın
Artık eserinizi dünya ile paylaşmaya hazırsınız. Projects görünümdeyken Share simgesine tıklayın. Sunumunuzu kamera makaranıza kaydetmek isteyebilirsiniz. iMovie, Medium’dan (360p) ve Full HD’ye (1080p) uzanan bir aralıkta dışa aktarım boyutu belirlemenizi isteyecek. Biz iPad mini için 720p şıkkını seçiyoruz.
Ayrıca slayt gösterimizi YouTube’da da yayınlamayı düşünüyoruz. Bu seçeneği de Share menüsü içinde bulabilirsiniz. Video yüklemek için gerekli bilgileri sağladıktan sonra videonuz YouTube sunucularına yüklenecek. YouTube dışında Vimeo, CNN iReport ve Facebook gibi alternatifler de seçenekler arasında yer alıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.