8 Haziran 2014 Pazar

Hotmail Hesap Kurtarma Yöntemleri Resimli Anlatim

Hotmail’in kendi tarafında sağladığı tüm güvenlik önemlerine rağmen, Hotmail hesabı çalınan birçok kullanıcı olduğunu biliyorum. Bunlar genellikle kullanıcının kendi dikkatsizliğinden ya da bilgisayarındaki güvenlik zaaflarından kaynaklanıyor. Elbette tüm e-posta servislerinde “parola sıfırlama” gibi bir seçenek var ve Hotmail de parolanızı sıfırlamak için kişisel bir güvenlik sorusu ve alternatif e-posta adresi tanımlamanıza izin veriyor. Ancak Hotmail’in araştırmaları gösteriyor ki kullanıcıların sadece %25’i kendi güvenlik sorularının yanıtını hatırlayabiliyor. İşin doğrusu, Hotmail başta olmak üzere e-posta hesabı kurtarmayla ilgili sorular benim de en sık karşılaştığım sorulardan biri. İşte bu can alıcı konuya parmak basıyorum bugün.

Hotmail Hesap Kurtarma Yöntemleri Resimli AnlatimHotmail’in kısa süre önce geliştirdiği iki yeni önlem, e-postanızı geri almayı olabildiğince basitleştirdiği gibi, çalınmasını da zorlaştırıyor. Bunlar “güvenilen bilgisayar” ve cep telefonu. Güvenilen bilgisayar, Hotmail hesabınızı kişisel bilgisayarınızla ilişkilendiriyor. Yani evinizdeki bilgisayarı sadece siz kullanıyorsanız ve “güvenilen PC” olarak tanımlarsanız, Hotmail, o bilgisayarı kullanarak parolanızı sıfırlamanıza imkân veriyor. (Bu tanımlama için bilgisayarınızda Windows Live Temel Parçalar yüklü olmalı.) Cep telefonu yöntemiyse oldukça basit: Hesabınızda cep telefonu numaranız tanımlıysa, Hotmail size parola sıfırlamada kullanabileceğiniz gizli bir kod gönderiyor.
Tüm bunların yanında, artık hesabınızı ele geçiren kişinin kapıları sizin yüzüne kapatması çok zor. Çünkü yukarıda bahsettiğim güvenlik önemlerinden herhangi birini hesabınıza tanımladıysanız, hacker efendi bir değişiklik yapmak için bu güvenlik önemlerinden de geçmek zorunda. Mesela güvenlik sorunuzu değiştirmek isteyen hacker, alternatif e-postanıza ya da cep telefonunuza gelen kodu girmek zorunda kalıyor. Bu sayede hesabınızı “kaptırmanız” hemen hemen imkânsız hâle geliyor.

Tedbiri elden bırakmayın
Hotmail’inizin çalınmasını imkânsız hâle getirmek için yapmanız gerekenler çok basit ve sadece birkaç dakikanızı alacak. Hotmail’e normal şekilde giriş yaptıktan sonra sağ üst köşedeki adınıza tıklayarak açılan menüden Hesap’a girin. Açılan sayfadaki “Parola sıfırlama bilgileri” kısmını olabildiğince fazla bilgiyle doldurmanız gerekiyor. Hemen hemen herkesin cep telefonu var, o yüzden öncelikle telefon numaranızı ekleyin. Güvenli olduğunu düşündüğünüz ikinci bir e-posta adresiniz varsa onu da ekleyin. Kişisel bilgisayarınızı sadece siz kullanıyorsanız “güvenilen bilgisayar” da tanımlayabilirsiniz. Ayrıca girmişken güvenlik sorunuzu kontrol edin, doğru yanıtı hatırlamıyorsanız değiştirin. Güvenlik sorunuzun yanında en az bir tane güvenlik önlemi tanımladığınız zaman, hesabınız çalınsa dahi “Parolanızı unuttunuz mu?” seçeneğini kullanarak çok kısa sürede geri alabilir durumda olacaksınız.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.