8 Haziran 2014 Pazar

Dosyaların güvenliğini indirmeden denetleyebilirsiniz

Dijital sahtekarlar her gün yeni yöntemler buluyor. Hiç beklemediğiniz bir anda ve hiç beklemediğiniz bir biçimde bilgisayarınıza sızabilir ve özel bilgilerinizi ele geçirebilirler. Özellikle dosya indirirken, farkında olmadan kötücül yazılımları da bilgisayarımıza yüklüyoruz. Bu illetten korunmanın en etkili yollarından biri, tarayıcınızın en başta bu yazılımın itibarını denetleyerek sizi uyarması.

Tarayıcı güvenliği konusunda son yıllarda önemli ilerlemeler oldu. Örneğin Internet Explorer’ın SmartScreen filtresi sayesinde dolandırıcılık amaçlı sitelere girmemiz engelleniyor ve tuzağa düşmeden paçayı kurtarabiliyoruz. Aynı güzel uygulama, dosya indirme için de geçerli hale geldi. Internet Explorer 9′da, Yükleme Yöneticisi ile birlikte gelen “SmartScreen indirme itibarı” özelliği, indirmek istediğiniz dosyaların itibarını kontrol ediyor. Yani o dosyanın güvenilir olup olmadığını analiz ederek size onay veriyor. Üstelik bunu o kadar hızlı yapıyor ki, hiç anlamıyorsunuz arada böyle bir işlem olduğunu.

Dosyaların güvenliğini indirmeden denetleyebilirsiniz

Kedidir kedi dememek lazım
Günümüzde bütün tarayıcılar her indirme sırasında “Bu dosya bilgisayarınıza zarar verebilir” gibi uyarılarda bulunduğu için, bu tarz ikazlar artık çoğu kullanıcı tarafından dikkate alınmıyor. Ne yalan söyleyeyim, ben de çoğu zaman “kedidir kedi” deyip geçiyorum. Oysa IE9 Yükleme Yöneticisi, dosyanın güvenilir bir kaynaktan geldiğini tespit ederse aradan tamamen çekilirken, zararlı olduğu bilinen veya gerçekten şüpheli bir dosyayı indirmeye çalıştığınızda da sizi doğru şekilde uyarıyor.
“Eklenti Performans Danışmanı” da IE9 açılırken yüklenen eklentileri analiz ederek, yavaş yüklenenler konusunda sizi uyarıyor, gerekirse tek tıklamayla onları devre dışı bırakmanıza izin veriyor. “Kilitlenme Kurtarması” ise Internet Explorer ya da sisteminiz herhangi bir sebeple kilitlenir ya da çökerse açıp olan tüm sekmelerinizi geri getirebiliyor. Uzun lafın kısası, internet performansı ve güvenlik için Internet Explorer 9′un bu özelliklerinden faydalanmanızda fayda var. Yok ben macera seviyorum diyorsanız bilemem. :)

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.