8 Haziran 2014 Pazar

Neden İnternet Kullanicilari Şifre Yazmasini Sevmez

Araştırma şirketleri tarafından yapılan kapsamlı incelemeler acı bir gerçeği gözler önüne serdi: Tüm ilerlemelere rağmen, tüketiciler internet üzerinden alışveriş ve finansal işlem yapma konusunda hâlâ yeterince güven duygusuna sahip değil.

Neden İnternet Kullanicilari Şifre Yazmasini SevmezBu araştırmalardan birine katılan tüketicilerin yüzde 70′i İnternet şirketlerinin insanları bu tür tehditlerden korumakta yetersiz kaldığını bildiriyor. Binden fazla kişi üzerinde yapılan bu ankete katılanların yüzde 43′ü de kişisel bilgilerini online olarak vermek istemediklerini belirtiyor. Araştırmayı yürüten RSA isimli güvenlik şirketine göre gün geçtikçe daha çok insan İnternet güvenliği sorunlarından haberdar oluyor.

Pek çok otoriteye göre kullanıcı tanımlaması için kullanılan ‘kullanıcı adı’ ve ‘parola’ rutini yeterince etkili değil. Bunun başlıca nedeni ise kullanıcıların parolalarını unutmamak için bunları yeterince ‘güçlü’ seçmemesi. Kullanıcıların parolalarında betik karakterlerin yanı sıra nümerik karakterler kullanmaması kolay çözülebilir parolaların önünü açan büyük bir faktör olarak gösteriliyor. RSA tarafından yürütülen bir başka araştırma kullanıcıların yüzde 80′inin kullanıcı adı-parola prosedüründen sıkıldığını gösteriyor. Buna karşı güvenlik şirketleri kullanıcı tanımlaması üzerinde çeşitli araştırmalar yapıyor. Bu araştırmalardan bazıları ise kullanıcı adı ve parola girme yönteminin yerini alacak yeni teknolojiler üzerinde yoğunlaşıyor.

Alternetif yöntemler yaygınlık kazanamıyor
Pek çok uzman en ideal kimlik tanımlama yöntemi olarak, kullanıcının parolalar ve çeşitli sorulardan oluşan bir dizi işleme tabi tutulması ya da parmak izi ve retina/iris taraması gibi biyometri ölçümlerinin uygulanmasını gösteriyor. RSA ve Activcard firmaları, kullanıcı adı/parola prosedürünü geliştiren ve karmaşıklaştıran bir dizi yeni teknoloji geliştirmiş bulunuyor. Bu teknolojilerden America Online gibi dev şirketler faydalanıyor olsa da henüz yaygınlaşmış durumda değil. Biyometrik ölçüm ise böyle bir işlem için kullanılacak okuyucuların yüksek maliyetinden dolayı yakın gelecekte yaygınlaşması beklenmeyen bir kimlik tanımlama uygulaması. Fakat uzmanlar, bu teknolojilerin PDA veya cep telefonlarına adapte edilmesi durumunda bu teknolojinin daha hızlı yayılacağını savunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.