8 Haziran 2014 Pazar

Teknolojik Geleceğin Evlerinde Yaşamin Farklari

Öyle bir ayna düşünün ki, havadurumunu kontrol edip gardrobunuzdaki kıyafetlerden sizin için en uygunlarını seçiyor ve giysileri görüntüleyerek üzerinizde nasıl duracağına bakmanızı sağlıyor. Evin erkeği traş olurken aynanın köşesinde beliren küçük ekranda günün ilk haberlerine göz atıyor, dünya borsalarındaki sor durumu alıyor, bir yandan da başka bir ekranda trafik yoğunluğunu kontrol ediyor. Çocuk dişlerini fırçalarken o sırada TV’de yayımlanan çizgi filmi izlemeye devam ediyor, kendisini okula götürecek servisin o esnada nerede yer aldığını haritadan görüyor. Anne de saçını düzeltirken, giyinirken ve makyaj yaparken o günkü ajandası aynadaki ekranda beliriyor, bir yandan da e-postalarını kontrol ediyor.

Teknolojik Geleceğin Evlerinde Yaşamin Farklari

Günün ilk tweet'lerini sihirli aynadan okumak fikri kulağa hoş geliyor :)

Tüm bu bahsettiklerimi geleceğin evinde bulunan akıllı ayna ile yapmak mümkün. Zamanımızın büyük kısmını içinde geçirdiğimizi evimizde konforu, eğlenceyi, güvenliği ve sağlığı artıran teknolojik uygulamalardan bazılarını şimdiden kullanmak mümkün. Geleceğin yaşam tarzını anlatan çizgi dizi Jetgiller’inkine benzer bir yaşamın hayal olmadığına inansanız iyi edersiniz. Çünkü geleceğin evlerinde olması planlanan eşyalar hayal ürünü değil, laboratuarlarda üzerlerinde çalışılan birer teknoloji harikası.

Yüz tanıyan interaktif ayna
Yapılan tasarımlarda, evlerimizdeki mevcut eşyaların teknolojik özellikler kazandırılması amaçlanıyor. Böylelikle kendimizi uzay gemisinde hissetmeden, normal yaşantımızı sürdürürken pratik hizmetlerden faydalanabileceğiz. Karşısına geçen aile bireyini tanıyarak, o kişi tarafından daha önce tanımlanan uygulamaları çalıştıran interaktif aynada her özellik için bir küçük ekran açılıyor. İnternete kablosuz olarak bağlanan ayna sayesinde haberleri, hava ve yol durumunu, borsa ve para piyasalarındaki gelişmeleri görmek mümkün. Farklı saç şekilleri ve makyaj için ipuçlarını da fogoğraflı olarak görmek mümkün. Kadınların “bugün ne giyineyim” derdine de çare oluyor bu ayna. Dolaptaki kıyafetlerinizi çıkartmanıza gerek yok. Ayna bu giysileri aynadaki yansımanızın üzerine görüntü olarak ekliyor. Üstelik bunu yaparken hava durumunu, hangi giysilerinizin kirliler arasında olduğunu ve günlük programınızı da göz önünde bulunduruyor.

Duvarlarınızda bir Manhattan veya Paris görüntüsü olduğunu düşünün. Harika olmaz mı?

Işıklı ve görüntülü duvar kağıtları
Geleceğin evini tasarlayan uzmanlar ışıklandırmaya büyük önem veriliyor. Organik ince film transistöründen elde edilen 0.3 mm kalınlığındaki OLED teknolojili duvar kağıtları çocuğunuzun odasını ve dilediğiniz tüm bölümleri kaplayabilecek. Tek dokunuşla önceden tanımladığınız bir görüntüye bürünecek, gece uyurken yıldızları ve gezegenlerin ışıl ışıl parlayacağı bir uzay manzarası ile uykuya dalabileceksiniz. Tüm duvarlarınızı kaplayan canlı İstanbul Boğazı veya Tokyo şehir manzarası görüntüsü oluştuğunu hayal edin. Heyecan verici değil mi?

Öyle bir teknoloji düşünün ki, mutfakta aşçı, salonda eğlenceli, yatak odasında konforlu...

Ne yemek yapsam derdi de bitecek
Tüm ev işlerinden bizi kurtaracak yetenekli robotlardan bahsetmek için henüz erken. Şimdilik başımızın çaresine bakmak zorundayız. Geleceğin akıllı evlerinin mutfakları da farklı olacak. Her yemek malzemesinin üzerinde, miktar ve son kullanma süresi gibi bilgileri tutan minik çipler bulunacak. Tezgay üzerindeki ince ekranlı bilgisayar dolabınızda bulunan tüm malzemeleri kablosuz olarak görecek ve onlarla yapabileceğiniz yemekleri listeleyecek. Eğer bilmediğiniz bir yemekse, görüntülü ve sesli olarak sizi yönlendirecek. Bu dokunmatik ekranı kullanarak internette gezinmek de mümkün olacak.

Böylelikle misafirlerinize hava atabilir, kıskançlıktan çatır çatır çatlamalarını da sağlayabilirsiniz.

Tüm odalarda görüntü ve müzik
Televizyon yayınları da genişbant yüksek hızlı internet bağlantısı üzerinden alınacak. Oturma odasındaki duvarda gömülü olarak bulunan dev ekran OLED ekrandan televizyon yayınlarını izlemek mümkün olacak. İnternet üzerinde üye olunan bir film servisi ile binlerce yerli ve yabancı film tek tıklamayla ekrana gelecek. Üstelik HD teknolojili yüksek ses ve görüntü kalitesine sahip olacak. DVD satın alma ve bulundurma derdi de tarihe karışmış olacak. Evin farklı odalarında bulunan süper ince ekranlardan da merkezi yayın izlenebilecek. İnternet üzerinden radyo istasyonlarına ve milyonlarca şarkılık müzik arşivlerine erişim de mümkün olacak. Tek kumanda ile bu servisler kullanılabilecek.

Güvenlik de önemli bir mevzu. Hırsızlar için çok güzel sürprizler düşünülmüş.

Beklenmedik misafirlere güvenlik duvarı
Can ve mal güvenliğini sağlamak da akıllı evlerin aşlıca görevleri arasında bulunuyor. Dış kapı ve oda kapıları parmak izi ve göz retinası tarayıcısı ile açılacak. Pencere ve dış kapıyı görecek şekilde konumlandırılmış kameralar görüntüyü evdeki ekranlara yansıtacak; yüz tanıma özelliği ile gelen kişinin yabancı biri olması durumunda sistem alarm verecek. Gerekli durumlarda fotoğraf ve video çekecek. Bir doğal afet durumunda veya yangın ve sel gibi olağanüstü durumlarda evdeki güvenlik sistemi içeridekilerin güvenli biçimde çıkışını kolaylaştıracak ışıklı ve sesli uyarılar yapacak. Alarm sistemi itfaiye, ambulans ve polisle koordinasyon sağlayacak.

En güzel haberlerden biri de enerji sorunu için bu denli kesin ve toptan bir çözüm olması.

Ev kendi enerjisini üretecek
Bu kadar çok cihazın çalıştığı bir evin ne kadar fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını tahmin etmek güç. Fakat biliminsanları bunu da düşünmüş. İklimlendirme, ışıklandırma ve görüntüleme sistemlerinin tamamı evin çatısında bulunan dev güneş panellerinden gelecek elektrik ile çalışacak. Her evin bir minik enerji santralının olması, şebekeden gelecek elektriği kullanma oranını yarı yarıyadan fazla düşürecek. Işıklandırma için kulanılacak ambüller de düşük enerji tüketimi ile maksimum ışığı verecek şekilde tasarlanmış olacak. Su tüketiminde de teknolojik bir devrim hayata geçmiş olacak. Kullanılmış suyu temizleyen bir sistem arındırılmış temiz suyu tekrar devreye sokacak. Geleceğin evleri ilk kurulumda pahallı olsa da, uzun vadede büyük tasarruf sağlayacağa benziyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.